INSTRUMENT DE ANALIZA ECONOMICO-FINANCIARA PE CIFRA DE AFACERI [DESCARCARE GRATUITA]

AUTOR: // CATEGORIE: Finanțe și Management Financiar, Materiale gratuite

Întotdeauna ne-am întrebat ce înseamnă Analiză Economico-Financiară şi ce rol are aceasta într-o companie, numai că întotdeauna am dat peste teorii care sunt foarte greu de înţeles şi de aplicat fără studii în acest domeniu.

Din acest motiv, am realizat un instrument de bază pe care-l puteţi folosi în analiza economico-financiară a firmei (îl puteţi descărca mai jos).

Acesta are rolul de a arăta, din două perspective, care sunt cauzele care au dus la modificarea în bine sau în rău a cifrei de afaceri.

Mai jos, puteţi descărca instrumentul de care am menţionat şi puteţi afla care sunt rolurile fiecărei analiza pe care o puteţi face cu ajutorul acestui instrument.

Instrumentul este concentrat pe analiza cifrei de afaceri care este cel mai important indicator cantitativ pe care o companie urmăreşte să-l crească şi să-l stabilizeze.

Aceasta se determină comparând datele dintr-o anumită perioadă (un trimestru, semestru, an) la o perioada la care doriţi să se compare (de obicei se compară cu ultima perioadă asemănătoare perioadei analizate).

Întâi, se va calcula diferenţa dintre cifra de afaceri din perioada analizată şi cifra de afaceri din perioada de bază (modificarea absolută), dacă va fi un rezultat pozitiv înseamnă că cifra de afaceri a crescut iar un rezultat negativ ne arată faptul că firma a avut o cifră de afaceri în scădere în perioada analizată.

După ce am determinat cifra de afaceri modificarea absolută a acesteia, putem începe analiza economico-financiară.

Analiza Cifrei de Afaceri este analizată din două puncte de vedere:

1. Din punct de vedere al producţiei vândute, al preţului de vânzare şi al structurii vânzărilor.

Această analiză este realizată pe tipurile de produse, instrumentul calculează pentru 5 produse dar în cazul în care numărul de produse pe care-l aveţi este mai mare puteţi adăuga mai multe rânduri.

Analiza are rolul de a determina care din cei 3 indicatori (producţie, structura vânzărilor şi preţul per unitate) a avut a avut o influenţă pozitivă sau negativă asupra cifrei de afaceri.

 • – Influenţă pozitivă = indicatorul analizat a dus la creşterea Cifrei de afaceri de la perioada de bază la perioada analizată;
 • – Influenţă negativă = indicatorul analizat a dus la scăderea Cifrei de afacere de la perioada de bază la perioada analizată.

În urma acestei analize ne rezultă informaţii legate de:

 • – Cât de mult a contat preţul pe care l-am avut la produse în total cifra de afaceri;
 • – Cât de mult a contat structa vânzărilor (ponderea vânzărilor pe fiecare produs) în total cifra de afaceri;
 • – Cât de mult a contat cantitatea de producţie vândută în total cifra de afaceri.

Este importantă această analiză deoarece ne pot rezulta informaţii interne care ne-ar ajuta în luarea anumitor decizii legate de produse ajutând la realizarea strategiei de vânzări pentru următorul an.

2. Din punct de vedere al numărul mediu de salariaţi, productivităţii medii anuale, numărul total de ore muncite de către salariaţi şi productivităţii medii orare.

Analiza cifrei de afaceri din acest punct de vedere ne poate ajuta să vedem cât de mult contează numărul de salariaţi şi a productivităţii acestora în realizarea cifrei de afacere.

Aceasta analizează cifra de afaceri din presepectiva următorilor 4 indicatori:

 • – Numărul mediu de salariaţi (raportul dintre suma numărului de angajaţi din fiecare lună pe numărul total de luni a perioadei analizate);
 • – Productivitatea medie anuală (raportul dintre cifra de afaceri şi numărul mediu de salariaţi);
 • – Numărul de ore lucrate de către salariaţi (numărul total de ore lucrate de toţi salariaţii în perioada analizată);
 • – Productivitatea medie orară (raportul dintre productivitatea medie anuală şi numărul total de ore lucrate de salariaţi).

Din această analiză ne pot rezulta informaţii legate de:

 • – Cât de productivi sunt salariaţii companiei;
 • – Cât de mult a contat creşterea sau scăderea numărului de salariaţi în total cifră de afaceri;
 • – Cât de mult a contat productivitatea medie anuală (ponderea cifrei de afaceri pe cap de salariat) în total cifră de afaceri;
 • – Cât de mult a contat numărul total de ore petrecut la muncă de către salariaţi în total cifră de afaceri;
 • – Cât de mult a contat productivitatea medie orară (ponderea cifrei de afaceri pe fiecare oră lucrată de un salariat) în total asupra cifrei de afaceri.

Analiza aceasta e importantă deoarece ne pot rezulta informaţii legate de impactul pe care îl are creşterea sau scăderea numărului de salariaţi în total asupra cifrei de afaceri, dar putem vedea şi care este totalul cifră de afaceri pe cap de salariat oferindu-ne o  perspectivă clară în ceea ce priveşte rentabilitatea salariaţilor.

Acestea sunt analizele din instrumentul pe care îl puteţi descărca mai sus.

Dacă doriţi o analiză mai complexă (analizată din 6 puncte de vedere) a  cifrei de afaceri, a cheltuielilor şi veniturilor totale ale firmei vă rugăm să ne contactaţi.

Cum descarc Gratuit Instrumentul de Analiza Economico-financiara?

Ca să intri în posesia instrumentului de analiza economici-financiara trebuie să parcurgi următoarele 2 etape:

1. Like la pagina DR Consultants

 

2. Abonează-te la newsletter. După vei primi un mail din care poţi descărca gratuit mai multe ebook-uri şi instrumente financiare pentru antreprenori, printre care şi instrumentul de analiza economico-financiaraPentru orice nelămurire legată de instrument vă rugăm să ne lăsaţi un comment la acest articol sau să ne contactaţi.

Despre autor:  este CFO&Consultant de afaceri la DR Consultants, Project Manager Cabinetul de Business şi deţine un blog de educatie financiara. Urmăriți-i activitatea și pe Facebook.

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

COMENTARII

0 Comentarii pana in prezent

LASA UN COMENTARIU