ANALIZA SITUATIILOR FINANCIARE SI CE ASTEPTARI SA AVEM DE LA ACESTEA

AUTOR: // CATEGORIE: Educaționale, Finanțe și Management Financiar

Toată lumea cunoaşte, dar foarte puţini ştiu mai exact ce înseamnă cu adevărat termenul de analiza situaţiilor financiare.

Acest articol este realizat pentru toată lumea dar în special celor care nu au mai făcut până acum o analiză a situaţiilor financiare dar vor să afle ce înseamnă şi ce trebuie să rezulte dintr-o analiză a situaţiilor financiare.

Pe parcursul articolului o să răspundem la următoarele întrebări:

 • Ce înseamnă analiza situaţiilor financiare?
 • Care sunt indicatorii analizei situaţiilor financiare?
 • Ce concluzii putem trage în urma analizării acestor indicatori?

Ce înseamnă analiza situaţiilor financiare?

Pe înţelesul tuturor, analiza situaţiilor financiară studiază factorii care au influenţat modificarea rezultatul unui exerciţiu financiar.

Această analiză se realizează în special pentru luarea deciziilor cât mai în cunoştinţă de cauză a conducerii cu privire la viitorul unei firme.

Indicatorii Analizei Situaţiilor Financiare

Potrivit aspectului particular al condiţiilor financiare alei unei firmei, putem spune că indicatorii se impart în 3 categorii majore:

1. Indicatori ai rentabilităţii ce măsoară puterea câştigului şi rentabilitatea firmei.

Cei mai des folosiţi indicatori care măsoare rentabilitatea sunt:

 • – Rata rentabilităţii comerciale (ROS) care se determină prin împărţirea profitului net (profitul obţinut după plata taxelor) la vânzări. Acest indicator ne arată care este ponderea profitului net obţinut în total vânzări şi ne ajută să cunoaşte cât la % din vânzări reprezintă profitul firmei.

 • – Rata rentabilităţii activelor totale (ROA) care se determină prin împărţirea profitului net la totalul activelor firmei. Acest indicator ne ajută să cunoaştem care este ponderea profitului firmei în total active şi cât la % din total active reprezintă profitul.

 • – Rata rentabilităţii capitalului propriu (ROE) care se determină prin împărţirea profitului net la capital propriu. Acesta poate fi considerat unul dintre cei mai importanţi indicatori ai unei firme deoarece el măsoare profitul ce rezultă din investiţia făcută de acţionari iar rezultatul acestei rate reprezintă cât la % din capitalul propriu reprezintă profitul net.

2. Indicatori ai lichidităţii se referă la cât de repede elementele patrimoniale ale firmei se pot transforma în bani.

Cei mai utilizaţi indicatori care măsoară lichiditatea unei firme sunt:

 • – Rata curentă care se determină prin relaţia dintre activele curente şi datorii curente. Acest indicator ne arată situaţia firmei la un moment dat, în cazul în care rezultatul este mai mic ca 1 atunci putem spune că firma este în pierdere iar dacă rezultatul este >1 firma este pe plus şi îşi poate acoperi datoriile din lichidităţile pe care le dispune în acea perioadă.

 • – Perioada medie de încasare a crenţelor (PIC) acesta măsoară viteza cu care veniturile realizate se transformă în lichiditate. Se calculează prin relaţia dintre creanţe şi vânzări medii zilnice.

 • – Nr. Zile stoc, un indicator ce măsoară numărul de zile de vânzare asigurate din stoc şi se calculează prin relaţia dintre stocuri şi vânzări medii zilnice.

3.  Indicatori cu privire la structura capitalului. Aceştia au rolul de a determina gradul de îndatorare al firmei analizate.

Cei mai utilizaţi indicatori din această categorie sunt:

 • – Rata de îndatorare reprezintă raportul dintre datorii totale şi capital propriu. Este un indicator important mai ales pentru bănci în acordarea unor noi credite. În cazul în care  acest indicator este mai mic ca 1 înseamnă că firma are datorii mai mari decât patrimoniul financiar al întregii firme şi aceasta cel mai probabil nu va putea beneficia de un credit bancar.

 • – Rata capacităţii de rambursare a datoriilor financiare (Rcrd) exprimă perioada în care urmează a fi rambursate creditele contractante. Aceasta se determină prin raportul dintre datorii pe termen mediu şi lung şi Capacitatea de autofinanţare. Rezultatul ne indică numărul de zile necesare pentru a putea înapoia datoriile realizate de către firmă.

Ce concluzii putem trage în urma analizării acestor indicatori?

Este foarte important ca după fiecare indicator analizat să tragem concluziile aferente. În urma calculării indicatorilor de rentabilitate putem să vedem dacă firma a fost profitabilă ca mai apoi conducerea să poată lua anumite decizii din punct de vedere al calculării costurilor producţiei, lucrărilor sau serviciilor.

Analizând rezultatele indicatorilor ai lichidităţii ne putem da seama cât de rapid vânzările firmei se transformă în bani. Este foarte important ca firma să vândă produse dar şi mai important ca firma să îşi restituie lichidităţile la timpul potrivit pentru a putea avea un flux continuu de vânzări şi cumpărări.

Indicatorii cu privire la structura capitalului sunt importanţi în cazul în care firma doreşte să se extindă. Sunt importanţi pentru a cunoaşte în cât timp pot restitui un credit bancar sau care ar putea fi valoare maximă pe care o pot lua de la bancă şi pe care o pot restitui într-un anumit timp prestabilit.

Acestea sunt doar câteva concluzii care se pot desprinde din calcularea acestor indicatori însă trebuie acceptat faptul că pentru o firmă, într-un anumit an, este de o utilitate mică şi limitată. Indicatorii trebuie comparaţi cu performanţele obţinute în alţi ani, cu standardele sau obiectivele setate la începutul unui exerciţiu de către o firmă sau cu rezultatele unei alte firme similare.

De Reţinut: Analiza situaţiilor financiare este benefică pentru luarea deciziilor în cunoştinţă de cauză.

Despre autor:  este CFO&Consultant de afaceri la DR Consultants, Project Manager Cabinetul de Business şi deţine un blog de educatie financiara. Urmăriți-i activitatea și pe Facebook.

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

COMENTARII

0 Comentarii pana in prezent

LASA UN COMENTARIU