CUM VORBESC OAMENII…

AUTOR: // CATEGORIE: Opinii

„Oamenii mari vorbesc despre idei, oamenii medii vorbesc despre lucruri și oamenii mărunți vorbesc despre vin.” Fran Lebowitz, citat despre om

Sport, muzică, politică, afaceri, consultanță… sunt doar câteva din subiectele abordate zi de zi de milioane de oameni. Îi auzi la radio, îi vezi la televizor, îi citești din presă, îi simți lângă tine, când ești nevoit chiar interacționezi cu ei.

Pe urmă, subiectele ajung să fie împărțite pe clase sociale într-un mod atât de exagerat, încât mulți se tem să abordeze o arie ce nu se află în domeniul său de expertiză socială. Mulți învățați, oameni de succes nu uită să finalizeze o carte fără a cataloga obiceiurile oamenilor în 3, 7, 9 subcategorii, folosindu-se desigur de efectul numerelor magice ca într-un basm popular.

Totuși, nu poți condamna astfel de oameni, căci până la urmă ei au descoperit nevoia și o alimentează cum știu ei mai bine. Nu e chiar atât de ușor să cercetezi ani de zile pentru a ajunge să nu spui nimic. „Adulții” ajung să se bucure ca niște copii când descoperă un nou stil de viață în cel puțin 3 pași.

În marea căutare a mea de a descoperi omul și obiceiurile sale am ajuns la multe concluzii, dar niciuna nu s-a întipărit pe termen lung. Când am încetat să mai caut am realizat că de fapt eu știam majoritatea răspunsurilor și că alegând să caut doar în exterior m-am îndepărtat de mine, de adevărata sursă.

Tot atunci am aflat ceea ce foarte mulți știu deja și majoritatea nu știu cum: săracii oameni se chinuie să transmită ceva despre ei, în orice moment în care vorbesc. Adică ?

Adică oamenii vorbesc despre ei mereu. Fie că e vorba de toate subiectele de mai sus, sau orice altceva, orice om face cumva să aduca discuția către el. A nu fi înțeles greșit, căci nu consider a fi ceva crâncen. Este pur și simplu natura noastră, este ceea ce suntem zi de zi în momentele de singurătate cât și în public.

Practic orice încercăm să spunem provine din experiența noastră, din cunoștințele ce le avem din alegeri și așa mai departe. “Cum am putea noi ca oameni” să nu vorbim despre noi ? Nu pot să-mi imaginez.

Totuși, nu pot să nu remarc multitudinea de cuvinte, expresii, neologisme  ce ies din gurile atâtor oameni zi de zi, când ei defapt vor să spună ceva foarte simplu. De ce ar trebui să mă folosesc de “ani-cuvinte” pentru a-ți spune că eu sunt mai bun decât tine?

Probabil că lipsa îngăduinței sau orgoliul nejustificat au dus la situații în care „mai bine îți spun ceea ce vrei să auzi, decât să îți spun ceea ce cred”. Depersonalizarea și lașitatea în exprimare ne paște în orice colț, suntem chiar încurajați să pășim pe acest teren nesigur.

Sincer să fiu nu vreau să trăiesc într-o lume în care sunt nevoit să fiu altceva decât sunt cu adevărat pentru a mă putea integra. Am ajuns să realizez că atunci când nu folosești cuvinte într-o „discuție” ajungi să fi mai uman, mai sincer, mai aproape de cealaltă persoană.

Până la urmă, la DR Consultants, noi încercăm să fim de folos, nu doar să ne dăm cu părerea. Și o facem în cel mai onest mod, apropiat de natura umană, fără ocolișuri sau alte scamatorii întâlnite într-un bazar.

„Lumea e plină de specialiști, artiști, cunoscători, licențiați, reprezentanți, consultanți și toți își pierd timpul examinând un nimic” (Cheloo – Trepăduși).

Am abordat multe începuturi de subiecte pe placul meu, ce îmi doresc pe viitor să le dezvolt mai mult sau mai puțin. Menționez că în acest articol este vorba strict de părerea mea, nu de un adevăr general valabil.

Despre autor: Laurențiu Strîmbu este Account Manager la DR Consultants.

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

COMENTARII

0 Comentarii pana in prezent

LASA UN COMENTARIU