GHID INFIINTARE PFA: CUM SA-TI FACI UN PFA IN CATEVA ZILE

AUTOR: // CATEGORIE: Educaționale, Finanțe și Management Financiar

Întotdeauna când avem o idee de business şi vrem să o implementăm ne gândim la forma juridică pe care s-o utilizăm.

Forma juridică cea mai convenabilă pentru o persoană care lucrează pe cont propriu este PFA-ul (persoana fizică autorizată).

Aceasta este mult mai uşor de gestionat şi e mult mai simplu din punct de vedere al contabilităţii, deoarece nu este nevoie de un contabil expert pentru a o autoriza.

Pur şi simplu este contabilitate în partidă simplă pe care o poate face chiar şi persoana în cauză.

Când vine vorba de actele necesare pentru a înfiinţa PFA-ul ne ia durerea de cap şi încercăm să căutam prieteni/persoane specializate care cunosc tot procesul.

În rândurile ce urmează o să vă detaliez paşii cum puteţi face singuri toate aceste proceduri într-un timp foarte scurt având în vedere legislaţia română.

7 zile este timpul optim pentru realizarea întregului dosar şi pentru înregistrarea PFA-ului.

Ghid Infiintare PFA: Cum sa-ti faci un PFA in cateva zile

1. Documentaţi-vă în legătură cu actele necesare pentru înfiinţarea PFA-ului!

Prima oară, înainte de a începe procedurile de realizare a dosarului, trebuie să vă documentaţi în legătură cu ce trebuie să conţină acel dosar. Instituţia care se ocupă cu această procedură este Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Vă sfătuiesc ca de fiecare dată înainte de a începe această procedură să verificaţi partea de documente deoarece această listă se poate modifica în fiecare lună.

2. Primul contact cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC)

După ce v-aţi informat cu privire la documentele de care aveţi nevoie e timpul să mergeţi la ONRC-ul din oraşul vostru, la ghişeul cu informaţii şi să solicitați cererile pe care trebuie să le completaţi pentru dosar.

Cererile de care aveţi nevoie sunt următoarele:

 • – Cererea de înregistrare PFA;
 • – Cererea pentru dobândirea disponibilităţii şi rezervării numelui;
 • – Specimenul de semnături;
 • – Declaraţia-tip pe propria răspundere care să ateste îndeplinirea condiţiilor legale de funcţionare prevăzute de legislaţia specială din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţia mediului şi protecţia muncii.

3. Verificarea disponibilităţii numelui şi rezervarea lui. Obţinere carte funciară pentru sediul social

Pentru cererea disponibilităţii şi rezervării numelui trebuie completată cererea cu acelaşi nume pe care o luaţi în prima fază de la biroul de informaţii ONRC şi apoi trebuie plătită o taxă de 30 lei pentru aceasta.

Dupa ce aţi completat-o şi aţi plătit taxa, acestea se depun la un ghişeul pentru eliberare dovezi de disponibilitate şi rezervare a numelui din cadrul ONRC (ar trebui să fie lângă ghişeul cu informaţii). Dovada se eliberează în 2 zile lucrătoare.

Pentru cartea funciară trebuie să depuneţi o cerere la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (cererea o luaţi direct de acolo) şi trebuie plătit o taxă de 20 de lei. Dovada se eliberează în 3-4 zile lucrătoare.

Întregul ghid de înfiinţare îl puteţi găsi în articolul original:

Ghid infiintare PFA: Pasii infiintarii unui PFA

Mai multe detalii despre PFA găseşti în următoarele două articole:

Ce sa aleg pentru un start-up? PFA sau SRL

PFA – Forma Juridica Ideala pentru un Freelancer. Avantaje PFA pentru Freelancer

Atenţie! Nu suna la numărul de la contact. Nu suntem specialişti în înfiinţări PFA!

Dacă vrei să-ţi înfiinţezi alte forme juridice îţi recomand următoarele două ghiduri: Ghid Infiintare ONG – Asociatie si Fundatie: Cum sa-ti Infiintezi un ONG şi Ghid infiintare firma: Pasii necesari pentru infiintare firma.

Despre autor:  este CFO&Consultant de afaceri la DR Consultants, Project Manager Cabinetul de Business şi deţine un blog de educatie financiara. Urmăriți-i activitatea și pe Facebook.

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

COMENTARII

73 Comentarii pana in prezent

 • Will a scris pe 16 mai, 2012 la 2:47 //

  Buna ziua domnule Mihai,

  Felicitari pentru articol si pentru caracterul cat de cat complet. Totusi, in ceea ce ati scris s-au strecurat cateva inadvertente:
  1. Ref. punctul 5, copiile acelor documente nu trebuie legalizate la notar ci trebuie semnate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care le depune. In plus, semnatura olografa trebuie insotita de numele scris in clar,
  2. Ref. punctul 3, verificarea disponibilitatii numelui firmei (in fapt PFA) se face in decurs 30 de minute.
  3. Ref. punctul 6, suma totala de plata este de 229 + 19,80 (asistenta completare dosar) + 16 (inregistrare verif. denumire firma) = 264,80 lei
  4. Ref. punctul 7, termenul de eliberare a documentelor este de 3 zile lucratoare (daca nu apar probleme cu actele de la dosar).

  Am facut aceste mentiuni deoarece am constatat ca sunt multe informatii disparate pe net, iar eu am trecu chiar astazi prin aceste proceduri.
  Mai ramane de vazut cum este cu ANAF, tinand cont de faptul ca ONRC obtine de la ANAF cazierul fiscal.
  Toate cele bune

  • Laurenţiu Mihai a scris pe 16 mai, 2012 la 3:24 //

   Bună ziua,

   Aş vrea să vă mulţumesc pentru feedback şi pentru actualizări. Şi eu am trecut printr-un asemenea proces acum câteva luni şi cred că de atunci până acum s-au mai modificat. O să-l actualizez cu cele spuse de dumneavoastră.
   Toate cele bune şi o zi frumoasă vă doresc!

 • Iuliana a scris pe 22 iulie, 2013 la 1:24 //

  Buna ziua,

  Referitor la punctul 3), daca imobilul ce urmeaza a fi sediul social nu este inscris in Cartea Funciara ce se intampla cu Dovada de la OCPI?

  Va multumesc!

  Iuliana Goranel

  • admin a scris pe 22 iulie, 2013 la 1:29 //

   Bună Iuliana! Păi dacă imobilul nu este înscris înseamnă că cei de la OCPI nu îţi vor putea da Cartea Funciară. Aici deja este o problemă din punct de vedere al imobilului şi va trebui să-l înscrii la OCPI mai întâi.

 • enache a scris pe 23 iulie, 2013 la 7:43 //

  bun si la obiect

 • Edi Hazu a scris pe 29 iulie, 2013 la 7:45 //

  Stimate domn,
  Am procedat precum aţi spus iniţial dar la ONRC după ce am plătit aiurea 72 lei pentru rezervare nume…etc, la următorul ghişeu (1)mi s-a spus că nu ţin de onrc pentru solicitarea mea ci de ANAF (profesie liberală – Autorizat CADASTRU). La ANAF am completat un formular (070)după care înteleg că trebuie să merg la administraţia financiară să completez un foemular (220)şi tot aşa. Intrebările mele sunt:
  – in situaţia arătată, la ce costuri să mă aştept până la finalizarea actelor?
  – Ce paşi trebuie să efectuez după scurgerea celor 10 zile de aşteptare a CODULUI FISCAL?
  – Se mai pune problema semnăturilor de la locatari şi Admin. pentru sediu social PFA?
  – ce valoare să declar că voi realiza pt că şansele de venit sunt extrem de mici eu având şi serviciu în afară de PFA-ul in curs?
  – Ce recomandări îmi mai puteţi oferi
  Mulţumesc mult.
  Cu stimă
  E.H.

  • admin a scris pe 30 iulie, 2013 la 8:27 //

   Bună ziua,

   Înainte să răspund la întrebări aş dori să vă întreb dacă aţi finalizat procedurile de înfiinţare PFA. Aţi primit actul de înfiinţare a persoanei fizice autorizate?
   Acum să răspund punctual pentru fiecare întrebare:
   1. Costul final ar ajunge undeva la 300 de lei.
   2. După ce aţi depus acea declaraţie 220, trebuie să aşteptaţi 10 zile pentru a primi un act în poşta la sediul social. DUpă ce aşteptaţi trebuie să finalizaţi procedurile de înscriere la asigurările sociale şi la pensiune. Între timp puteţi începe să efectuaţi facturi şi chitanţe.
   3. Păi dacă aţi finalizat PFA-ul nu mai trebuie. Dacă acum realizaţi dosarul de înfiinţare, trebuie semnăturile vecinilor numai în cazul în care locuiţi la un apartament.
   4. Recomand ca valoarea estimată să fie cât mai mică. Un calculator care să vă ajute să vă estimaţi cheltuielile şi costurile este acesta: http://www.efin.ro/calculatoare-salarii/pfa-sistem-real
   5. Este foarte bine că sunteţi angajat într-un alt loc. Nu va mai trebui să plătiţi pensia.
   6. Alte recomandări mai găsiţi în articolul acesta: PFA – Forma Juridica Ideala pentru un Freelancer

   Dacă mai sunt întrebări, mă puteţi contacta oricând.
   Cu respect,
   Laurenţiu Mihai

 • Anghel Alexandru a scris pe 2 septembrie, 2013 la 1:34 //

  Buna ziua. As dori sa va intreb ce studii imi sunt necesare pentru infiintarea unui PFA sau II in domeniul de activitate artistic(spectacole). Eu am absolvit Scoala Populara de Arte sectie chitara. Este suficient?

  • admin a scris pe 2 septembrie, 2013 la 1:49 //

   Salut Anlexandru! Este suficient diploma de liceu! Succes!

   • Anghel Alexandru a scris pe 2 septembrie, 2013 la 2:02 //

    Nu am liceu de specialitate. Nu imi trebuie pregatire pentru domeniul respectiv in care vreau sa fac PFA sau II?

 • Preda Olimpia a scris pe 10 septembrie, 2013 la 7:48 //

  Buna ziua! In situatia in care desfasor doua activitati diferite (coduri CAEN distincte), inregistrata fiind ca PFA, am posibilitatea/este legal sa declar sedii sociale diferite, cate unul pentru fiecare dintre cele doua domenii de activitate? In speranta ca voi primi un raspuns, Va multumesc!

  • admin a scris pe 11 septembrie, 2013 la 8:58 //

   Bună ziua, Puteţi folosi câte sedii doriţi atâta timp cât le declaraţi. În cazul în care activităţile se pot desfăşura într-un singur sediu, atunci nu e nevoie să declaraţi că aveţi două sedii. Totul depinde de tipul activităţilor pe care le desfăşuraţi.

   • Preda Olimpia a scris pe 12 septembrie, 2013 la 7:32 //

    Multumesc!:) Va fi nevoie sa emit un nou certificat de inregistrare fiscala, care sa cuprinda ambele activitati, fiecare cu sediul sau social, sau pot sa emit un nou certificat aferent doar celui deal doilea domeniu de activitate?

 • Eliza a scris pe 18 septembrie, 2013 la 1:42 //

  Buna ziua. Va multumesc mult pentru articol, foarte util. Vreau sa-mi infiintez un PFA, prestari servicii de marketing si am o intrebare. Pot sa-mi fac un PFA daca nu am avere personala?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns
  Cu stima
  Eliza Voaides

  • admin a scris pe 22 septembrie, 2013 la 9:51 //

   Bună Eliza! Sigur că poţi să-ţi faci un PFA chiar dacă nu ai avere personală. Calitatea de PFA este mai mult să-ţi ofere posibilitatea să realizezi faturi. La început trebuie doar o locaţie unde să ai sediul social al PFA-ului, diploma de facultate în acest domeniu şi bani pentru înfiinţare!

   Laurenţiu Mihai

 • Claudiu Cirjan a scris pe 22 septembrie, 2013 la 8:45 //

  buna ziua.cit impozit se plateste ptr un Pfa?dak nu am incasari se plateste cv?

  • admin a scris pe 22 septembrie, 2013 la 9:52 //

   Chiar dacă nu realizezi venituri eşti nevoit ca la început să estimezi veniturile. În cazul în care tu estimezi venituri cu 0, va trebui să plăteşti pensia dacă nu ai un alt loc de muncă!

   Laurenţiu Mihai

 • Claudiu Cirjam a scris pe 22 septembrie, 2013 la 11:09 //

  dak sunt persoana cu handicap si vreau sa deschid un PFA,ma afecteaza cu cv pensia?2 vreau sa fie angajata mama sa fie inregistrata ptr vechime.3vreau sa aduc din Austria biciclete,canapele…etc imi treb facturii ptr asta?
  Va multumesc!

  • admin a scris pe 23 septembrie, 2013 la 4:53 //

   Este o întrebare multe prea specifică. Aici vă sfătuiesc să mergeţi până la Registru Comerţului de la dvs din localitate şi să întrebaţi acolo. Ei vă pot da răspunsul cel mai bun.

 • Elena Buzea a scris pe 23 septembrie, 2013 la 3:13 //

  Buna ziua!Vreau sa-mi infiintez un P.F.A cu confectionarea de obiecte handmade-felicitari,martisoare,tablouri etc.va rog sa-mi spuneti daca trebuie o calificare anume,am fost educatoare,acum pensionara si ma pricep f.bine la acestea. Va multumesc!

  • admin a scris pe 23 septembrie, 2013 la 4:53 //

   Bună seara! Pentru o astfel de activitate nu vă trebuie calificare. Este suficient dacă aveţi un liceu.

   • ana ionescu a scris pe 30 octombrie, 2013 la 4:14 //

    Buna seara, sunteti sigur? ultima data cand am vrut sa imi fac un pfa in acest domeniu, lipsa unei diplome in domeniu a fost cea care a dus la neinfiintarea pfa-ului

 • laura.t a scris pe 23 septembrie, 2013 la 5:33 //

  Buna seara, sunt de profesie inginer in protectia mediului. Vreau sa-mi deschid un bar de zi ca P.F.A. Am nevoie de studii in acest domeniu? Va multumesc!

 • Elena Pop a scris pe 25 septembrie, 2013 la 5:41 //

  Buna ziua,
  Sunt pensionata gr. 3, cu drept de munca 4 ore. As dori sa-mi infiintez un pfa.Va rog sa-mi spuneti daca se poate, fara a-mi pierde statutul de pensionat,deocamdata.Multumesc.

  • admin a scris pe 25 septembrie, 2013 la 11:53 //

   Bună ziua, Puteţi realiza PFA-ul fără să fie afectată pensia. Cu cât o să contribuiţi mai mult cu atât o să vă şi creacă mai mult pensia. Toate cele bune!

 • Elena Buzea a scris pe 25 septembrie, 2013 la 5:49 //

  Va multumesc pentru informatie.

 • calorifere electrice a scris pe 25 septembrie, 2013 la 11:51 //

  Mulţumesc mult pentru ghid. M-a ajutat foarte mult în realizarea PFA-ului! Recomand tuturor.

 • Andrada a scris pe 26 septembrie, 2013 la 12:46 //

  Buna ziua,as dori sa infiiintz o afacere cu sediul intr-un garaj.Care ar fi forma mai potrivita PFA sau SRL?Se poate ca sediul social sa fie la garaj sau trebuie sa fie intr-o cladire?Multumesc.O zi frumoasa

  • admin a scris pe 26 septembrie, 2013 la 12:55 //

   Bună Andrada! Poţi acea sediul social oriunde atâta timp cât ai o carte funciara a imobilului. Forma juridică depinde foarte mult de ce activitate vrei să faci. Dacă e un start-up unde vei lucra doar tu, îţi recomand să optezi pentru PFA. O zi frumoasă şi ţie!

   Laurentiu Mihai

 • Clara Hanganu a scris pe 27 septembrie, 2013 la 10:01 //

  Buna ziua,
  Vreau sa deschid un magazin online in care sa comercializez produse handmade facute de mine si de alti mestesugari. Care ar fi forma juridica potrivita? Este nevoie de autorizare separata pentru confectionare si comercializare sau se poate face una singura pentru amandoua?

  • admin a scris pe 1 octombrie, 2013 la 12:56 //

   Bună ziua,
   Pentru a deschide un magazin online de produse handmade, forma juridică potrivită este PFA. Pentru confecționare și comercializare, este în regulă aceeași autorizare.

 • Dan C. a scris pe 9 octombrie, 2013 la 6:54 //

  Foarte bun articolul. Felicitari. As vrea totusi sa va pun o intrebare. Daca as vrea sa-mi deschid un PFA prin care sa vand dulciuri facute in casa de mine (prajituri, fursecuri, etc), trebuie neaparat sa am diploma de cofetar/patiser?

 • Florin a scris pe 20 octombrie, 2013 la 10:38 //

  Buna ziua,
  vreau sa infiintez un PFA iar sediul pe care vreau sa il declar este propriul apartament, dar acesta se afla sub incidenta unui credit bancar ( a fost cumparat prin Prima Casa. Pot folosi acest spatiu?
  Multumesc!

 • Iulian a scris pe 21 octombrie, 2013 la 8:32 //

  Buna ziua,

  Multumesc pentru articol. Am o intrebare ca am trecut recent prin procesul asta si tocmai am aflat ca actele din articole nu sunt suficiente. Am depus dosarul in Vaslui cu toate actele descrise in articol, dar cererea de creare PFA mi-a fost refuzata pe motiv ca lipseste cazierul fiscal (care la randul lui necesita eliberarea cazierului juridic). Citisem undeva ca cazierul fiscal nu mai e necesar, dar nu mai gasesc unde. Cei de la registrul comertului unde am depus la randul lor, nu mi-au spus nimic de cazier fiscal, deci am presupus ca ce am citit eu era corect.
  Cum e in final? E necesar cazierul fiscal sau nu? Si daca nu, care e legea/OUG conform careia se cere(sau nu) certificatul fiscal.

  Situatia e un pic mai complexa la mine pentru ca sunt plecat din tara pentru un an si n-am cum sa ma intorc sa depun din nou.

  Multumesc,
  Iulian.

 • Draghici Marian a scris pe 21 octombrie, 2013 la 11:40 //

  Buna ziua !
  Pentru infiintarea PFA (domeniu de activitate IT ) de catre un student an 4 calculatoare ce acte trebuiesc de la facultate pentru a beneficia de scutiri de taxe la infiintare si pentru a justifica pregatirea profesionala ?

 • Mihaitza a scris pe 26 octombrie, 2013 la 7:36 //

  Salut, vin si eu cu o intrebare: As vrea sa merg intro tara de ex. din uniunea europeana sa vand produse alimentare (ex. ciocolata) se poate cu acest PFA? evident ca mai am nevoie de la securitatea socioala de un anume A1, nu stiu daca m-am exprimat bine, asi dori doar sa stiu si daca ma puteti ajuta sa stiu catusi de putin despre, Va multumesc.

 • Ionescu Augustin a scris pe 27 octombrie, 2013 la 8:14 //

  Buna seara,as dori sa infiintez un PFA,dar am pensie de handicap de gradul 1 permanent.Imi pierd pensia? Va multumesc anticipat!

 • Radu Andrei a scris pe 28 octombrie, 2013 la 6:05 //

  Buna seara! Eu vreau sa imi deschid un PFA pentru a executa lucrari in constructii, amenajari interioare, termoizolatii, fatade, vreau sa stiu daca am nevoie de studii in domeniu si casa unde locuiesc e proprietatea parintilor pot sa o trec ca sediu social?

 • Leonardo Gheorghe a scris pe 29 octombrie, 2013 la 10:14 //

  Buna ziua,
  Felicitari pentru articol. Este un excelent ghid. Pe mine ma intereseaza daca pentru un PFA pot avea trecute mai multe activitati cu cod CAEN si daca exista domenii cu cod CAEN care sunt excluse din activitatile pe care le poate presta o persoana fizica autorizata.
  Multumesc

 • Doroftei M. a scris pe 30 octombrie, 2013 la 6:36 //

  Cu multumiri pentru articol.
  as avea doua intrebari
  1. este posibil sa ai PFA si in acelasi timp sa fi actionar majoritar la un SRL?
  2. stiam ca exista o metoda de impozitare „pausal” (unde PFA-ul nu avea facturier si chitantier) – mai exista?

 • marian a scris pe 30 octombrie, 2013 la 12:06 //

  Am pe rol un dosar de evaziune fiscala.mai pot face pfa sau srl?

 • Dumitru.C a scris pe 31 octombrie, 2013 la 10:44 //

  Buna ziua as dori sa deschid un P.F.A.pentru constructi ,amenajari ,interioare nu am caliicare in domeniu dar am multa experienta,peste 15 ani sunt P.F.A in Germania imi trebuie certificat de calificare in romania? Va multumesc si o zi buna

 • Emilia a scris pe 1 noiembrie, 2013 la 4:38 //

  Buna seara! Am o intrebare in legatura cu pregatirea profesionala. Daca am absolvit o facultate in domeniul administratiei, credeti ca ar fi posibil sa imi deschid un PFA in domeniul imobiliarelor? Multumesc!

 • Calin P. a scris pe 5 noiembrie, 2013 la 9:01 //

  Salut!
  Daca am un PFA pe meseria de apicultor, mai pot infiinta unul pe un domeniu total diferit? sau pentru a face asta, trebuie sa il trec pe primul in alta forma juridica?

 • Cristian a scris pe 7 noiembrie, 2013 la 2:26 //

  Pentru infiintarea unui PFA avand ca obiect de activitate design web si mentenanta sisteme informatice (software) sunt suficiente diploma de absolvire a unui curs de analist programator si cea a unui curs postuniversitar de specializare in informatica? (E nevoie, adica, de studii universitare de lunga durata?) Apoi, inteleg ca e necesar sa includ mai multe coduri CAEN. Asta presupune cumva cheltuieli suplimentare la infiintare?

 • Constantin Gabriel a scris pe 8 noiembrie, 2013 la 5:30 //

  Buna seara! Sunt student si vreau sa-mi deschid un PFA cu sediul social in orasul natal, iar activitatea sa mi-o desfasor in orașul in care studiez. Imi trebuie sediu in orasul in care imi desfasor activitatea? Mulțumesc anticipat!

 • Cercel Romina a scris pe 10 noiembrie, 2013 la 12:33 //

  Buna ziua. Am si eu o intrebare…Am deschis un PFA acum 3 ani. Am ajuns cu formalitatile pana in momentul in care mi s-a eliberat Certificatul de inregistrare. De atunci nu am lucrat deloc pe PFA deoarece m-am angajat. Acum vreau sa lucrez pe PFA si nu stiu cu ce sa incep. Ce mai am de facut pentru terminarea formalitatilor? Am inteles ca trebuie sa merg la ANAF? Si am ceva de platit pentru cei 3 ani in care nu am avut activitate? Va multumesc mult de tot!

 • Irina a scris pe 11 noiembrie, 2013 la 2:48 //

  Pentru atestarea dreptului de folosinta a sediului, nu este suficient contractul de comodat? Este necesar si extrasul de carte funciara?

 • Rus Emanuel a scris pe 11 noiembrie, 2013 la 6:56 //

  Buna ziua, as dori sa imi fac PFA in domeniul topografie-cadastru. Ar trebui sa declar un salar lunar din care sa mi se calculeze contributiile? sau se calculeaza la impozitul pe profit?Veniturile doar se declara la finante sau trebuie introduse in contabilitate avand in vedere faptul ca o sa fiu angajat la o firma cu contract de prestari servicii si o sa am procent din lucrari.
  Multumesc!

 • Marian a scris pe 13 noiembrie, 2013 la 10:18 //

  Buna ziua, Vreau sa-mi deschid un PFA, reparatii si intretinere auto.Imi trebuie aviz de la mediu sau alte avize? Sediul o sa fie la mine acasa,sunt proprietar.Pot sa-mi fac un PFA cu acest obiect de activitate,nu?
  Multumesc anticipat!

 • Adi Stanciu a scris pe 17 noiembrie, 2013 la 11:23 //

  Buna ziua,
  asi avea multe intrebari sa va pun dar ,ptr moment ma intereaseaza ca asi vrea sa-mi deschid un PFA ,si domeniul de activitate ar fi infiintarea unei culturi de catina ,se poate ?,sau trebuie un SRL,si cine ma poate ajuta cu un sfat in acesata problema
  multumesc
  MULTUMESC

 • ghinda iosif a scris pe 22 noiembrie, 2013 la 6:45 //

  buna ziua…sunt persoana fizica….vreau sa imi deschid un PFA pentru a lucra in germania….va rog sa imi spuneti ce forme de impozitare sunt in prezent si daca trebuie sa platesc impozit pe venit in romania cat si in germania?din ce am mai auzit sunt 2 forme de impozitare la PFA?una impozit pe venit si alta o taxa de 4000 de lei indiferent de venit?la ce de a2a forma de impozitare exista un plafon ce nu trebuie depasit?eu locuiesc in jud dambovita si aici nu e nimic clar…la financiar nu ne da informatii clare..va rog daca puteti lamuriti-ma si pe mine..cu multa stima…

 • Ana-maria a scris pe 1 decembrie, 2013 la 9:42 //

  Buna ziua,
  doresc sa infiintez un pfa cu domeniul de activitate librarie, papetarie, xerox.Am nevoie de studii pentru acest domeniu? Daca da, cum se numevvvvvx

 • Ana-maria a scris pe 1 decembrie, 2013 la 9:47 //

  Buna ziua,
  Doresc sa infiintez un pfa cu domeniul de activitate librarie, papetarie, xerox. Se poate infiinta un pfa cu mai multe coduri caen? Ce studii sunt necesare pentru aceasta activitate? va multumesc

 • lehman maria a scris pe 4 decembrie, 2013 la 5:30 //

  buna seara ma scuzati ca deranjez as-i avea si eu nevoie de un sfat
  eu vreau sa deschid un magazin de pompe funebre si ce ar apartine de magazin luminari prosoape coroane .am locatia spatiu si nu stiu care ar fi forma pfa sau srl .sot sotie fara alti angajati.daca- mi puteti da un sfat.va multumesc

 • Cinteza Dorin a scris pe 5 decembrie, 2013 la 11:08 //

  Stimată Doamnă,
  Stimate Domn,

  Doresc să înființez un PFA dar aș avea următoarele întrebări pentru ale căror răspunsuri vă mulțumesc anticipat:
  -În acest moment am o rată pentru un credit ipotecar. Poate fi această rată achitată de PFA și dedusă ? Eventual în baza unui Contract de Cesiune de creanțe ? Să implic banca într-o asemenea situație sau pot efectiv să întocmesc un contract între titular și PFA ?
  -Pot percepe chirie PFA-ului ?
  -Ce cheltuieli pot fi deduse din venitul lunar ? Am înțeles că orice cheltuieli necesare business-ului, dar această denumire este general. Ce ar trebui să apară pe Factură scris ? Îmi puteți spune, spre exemplu, dacă următoarele cheltuieli pot fi deduse: produse alimentare, produse cosmetice, produse de curățenie, medicamente, îmbrăcăminte / încălțăminte, combustibil, mobilier, cheltuieli de întreținere a spațiului în care PFA este înregistrată, cheltuielile cu electricitatea, gazul, telefonul etc ? Există o limită de sumă pentru aceste cheltuieli ?
  -Cum se beneficiază, efectiv, de banii încasați ? Se pot scoate pur și simplu din cont ?
  -Dacă la finalul anului se constată un imposit prea mare de plată care ar fi recomandarea ? Achiziția unui bun material ?
  Cu mulțumiri,

 • Gufisor a scris pe 6 decembrie, 2013 la 8:42 //

  Buna dimineata, de ce este necesara Carte funciara ptr sediu? Eu detin un act de comodat. Nu este de ajuns? Multumesc.

 • gaby a scris pe 18 decembrie, 2013 la 8:53 //

  buna ziua,

  am citi mai sus despre schimbarea destinatiei de locuinta cu sediu social pentru pfa, aveti cumva cunostiinta care este procedura in prezent?

  multumesc

 • varga alexandru a scris pe 23 decembrie, 2013 la 6:27 //

  doresc sa fiu autorzatca persoana fizica pentru a preda ore de chitara la domiciliu>mentionez ca am mai predat la Scoala Populara de Arta din Petrosani acum 30 de ani!Cum sa procedez?

 • FlaFla a scris pe 29 decembrie, 2013 la 1:51 //

  Buna ziua!O intrebare am:pentru confectionare lumanari,ornamente,handmade si comercializarea acestora prin intermediul Internetului(magazin online)sau ”face to face”,trebuie neaparat sa imi fac un PFA?

 • Pirvu Valerica a scris pe 7 ianuarie, 2014 la 2:52 //

  Buna Ziua .Poti trece toate codurile CAEN ,odata cu infiintarea PFA-ului ? Sicat costa toate codurile ?

 • ANTONIO LORUSSO a scris pe 9 ianuarie, 2014 la 2:11 //

  SALVE ,SUNT UN CETATEAN ITALIAN DORESC SA DESCHID IN ROMANIA MAI PRECIS IN BRAILA UN..P.F.A….,MAI PRECIS O FRIZERIE SI UN MIC MAGAZIN ,MA INTREB SE POATE AMANDOUA O DATA SI DACA AM ACELEA~SI DREPTURI CA UN CETATEAN ROMAN S~AU MAI BINE CE TREBUIE FACUT? ………..LAMURITIMA DACA SE POATE,MULTUMESC.

 • covaci maila a scris pe 12 ianuarie, 2014 la 3:18 //

  buna ziua,vreau si eu sa deschid o florarie,se incadreaza pfa?si trebuie sa am curs pentru acest domeniu? va multumesc,astept raspuns

 • luca ion a scris pe 18 ianuarie, 2014 la 3:00 //

  imi deschid un PFA cu prestari servicii pe instalatii termice si sanitare dar daca e o luna moarta fara sa cistig nimic ca nu am avut nici o lucrare impozitul si celelalte taxe cum le platesc asta nu inteleg banuiesc ca ele trebuiesc platite

LASA UN COMENTARIU