INFORMATII UTILE DESPRE INREGISTRARE FIRMA

AUTOR: // CATEGORIE: Educaționale, Finanțe și Management Financiar

Intreprinzatorii debutanti trebuie sa afle cat mai multe informatii utile despre inregistrare firma pentru a garanta usurinta si rapiditatea inregistrarii unei societati comerciale de catre oficiile Registrului Comertului.

Inainte de depunerea dosarului complet pentru inmatricularea firmei asociatul unic sau asociatii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii juridice pentru a asigura calitatea legala a unei societati.

1. Determinarea obiectului de activitate

Este o operatiune importanta in procesul de inregistrare firma. Antreprenorii vor stabili un singur obiect principal de activitate si mai multe obiecte secundare de activitate pe baza Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala (CAEN). In cazul in care asociatii intampina dificultati in alegerea obiectelor secundare pot apela la asistenta juridica oferita de un cabinet de avocatura.

2. Stabilirea formei juridice

Al doilea pas in procesul de inregistrare firma este stabilirea formei juridice a societatii comerciale. Potrivit legislatiei intreprinzatorii pot alege din urmatoarele forme juridice:

 • – societatea cu raspundere limitata (S.R.L.),

 • – societatea pe actiuni (S.A.),

 • – societatea in nume colectiv (S.N.C.),

 • – societatea in comandita simpla (S.C.S.)

 • – societatea in comandita pe actiuni (S.C.A).

Antreprenorii trebuie sa acorde atentie speciala alegerii si rezervarii denumirii societatii. Asociatii pot verifica disponibilitatea denumirilor accesand site-ul oficial ONRC completand un formular tip cu trei variante de denumiri. La finalul verificarii oficiul Registrului Comertului va elibera un act doveditor pentru rezervarea denumirii firmei.

3. Stabilire sediu social

Stabilirea sediului social al societatii este de asemenea o etapa esentiala in procesul de inregistrare firma. Fondatorii firmei vor incheia un contract de subinchiriere, inchiriere, vanzare-cumparare sau de comodat cu proprietarul imobilului.

4. Incheiere Act Constitutiv

Acest document important va cuprinde detalii legate de fondatorii, administratorul respectiv structura si sediul societatii. Actul Constitutiv mai poate contine detalii legate de aportul asociatilor la capitalul social depus la banca.

5. Redactare declaratii pe propria raspundere

O alta etapa importanta este redactarea declaratiilor pe propria raspundere in care asociatii sau asociatul unic declara ca indeplineste toate conditiile legale pentru a fi asociat sau administrator in aceasta intreprindere. Pe langa declaratii se ofera si un specimen de semnatura de catre asociati si administratorul societatii.

De asemenea, intreprinzatorii sunt obligati sa deschida un cont pentru firma lor si sa depuna capitalul social minim prestabilit de legislatie.

Actele necesare pentru inregistrare firma

Actele necesare, incluse in dosarul depus la oficiul Registrului Comertului, sunt urmatoarele:

 • – copie dupa B.I./C.I./Pasaport al asociatului sau al asociatilor

 • – copie dupa B.I./C.I./Pasaport al administratorului

 • – act doveditor pentru stabilirea sediului (contractul de subinchiriere, inchiriere, comodat sau de vanzare-cumparare)

 • – documentul de rezervare de denumire a firmei

 • – avizul asociatiei de locatari sau proprietari in locatia unde se va afla sediul social al firmei

 • – Actul Constitutiv al societatii comerciale

 • – actul doveditor pentru depunerea capitalului social

 • – declaratia originala al asociatului unic referitoare la faptul ca indeplineste toate conditiile legale pentru a deveni asociat

 • – specimenul de semnatura al asociatului unic sau al asociatilor

 • – formular inregistrare fiscala

 • – declaratia pe propria raspundere al asociatului unic/asociatilor pentru a obtine autorizatiile

 • – cerere tip de infiintare firma

6. Ridicare Certificat de Inregistrare firma

Ultima etapa a procesului de infiintare a unei societati comericale este ridicarea Certificatului de inregistrare firma si obtinerea autorizatiilor si a avizelor de functionare.

sursa imagine 1, sursa imagine 2

Despre autor: acest articol v-a fost oferit de Cabinet de avocatura Leonte Oana Madalina

Web: http://www.avocat-firme.info
Tel: 0722 236 175
Email: office@avocat-firme.info

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

COMENTARII

0 Comentarii pana in prezent

LASA UN COMENTARIU