INTERVIU CIPRIAN B. VIȘAN: POSIBILE CONSECINȚE ALE PLĂȚII TVA LA ÎNCASAREA FACTURII

AUTOR: // CATEGORIE: Finanțe și Management Financiar

 

În ultima vreme se vorbește intens despre o măsură care în mod teoretic ar trebui să ajute mediul economic, mai ales IMM-urile care se confruntă cu întârzieri la plăți către furnizori și care se află în dificultate atunci când vine vorba de plata TVA-ului.

Pentru a afla mai multe despre această nouă măsură și pentru a vedea care este feedback-ul mediului de afaceri am decis să îi adresăm câteva întrebări  domnului Ciprian B. VIȘAN, Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri „Pro Invest”, și Director General al grupului de firme IT&T Brașov.

Ce efecte credeți că va avea această măsură asupra unui IMM?

Măsura este una așteptată de foarte mult timp de către mediul de afaceri fiind corectă și ancorată în realitate, fiind de altfel o punere în practică a Directivei Comisiei Europene nr. 112/2006. Este poate una dintre cele mai importante măsuri luate pentru mediul de afaceri în ultimii 22 de ani.

Efectele vor fi benefice pentru IMM-urile care își desfășoară activitatea corect, deoarece nu este normal ca acestea să crediteze bugetul de stat și să plătesca TVA-ul care nu s-a încasat efectiv.

O altă consecință a adoptării acestei măsuri va fi cu siguranță scăderea numărului de firme chemate în insolvență de către Ministerul Finanțelor Publice, cauza principală fiind legată de facturile neîncasate și acumularea unor datorii foarte mari la bugetul de stat.

Care sunt punctele slabe ale acestei măsuri?

Deocamdată nu putem identifica puncte slabe, trebuie să vedem care sunt normele metodologice de aplicare a măsurii și apoi vom putea comenta pe marginea acestui subiect.

Nu ar avea de ce să fie puncte slabe, principiul fiind unul foarte simplu: plătești TVA dacă și când încasezi. Dacă este să privim din punctul de vedere al bugetului de stat, va exista o perioadă relativ scurtă de până la 4 luni în care încasările din TVA se vor diminua, M.F.P. fiind obligat să creeze un fond-tampon pentru a preveni dezechilibrele în ceea ce privește plățile de la buget. De asemenea măsura se va aplica într-o primă etapa doar IMM-urilor cu cifra de afaceri de până la 500.000,00 EURO care reprezintă peste 90% din societățile comerciale înregistrate la ONRC, ulterior extinzându-se la toate tipurile de societăți comerciale.

Credeți că această măsură va încuraja economia subterană?

Nicidecum. Măsura este menită în primul rând să reducă evaziunea fiscală, evitând astfel rambursările ilegale de TVA. Este adevărat că, așa cum este reglementată și în alte peste 10 state ale Uniunii Europene, TVA devine exigibilă la 120 de zile de la emiterea facturii, timp suficient pentru a determina dacă încasezi sau nu contravaloarea acesteia.    

Cum ar trebui un IMM să își adapteze cashflow-ul în urma aplicării acestei măsuri?

IMM-urile nu trebuie să-și adapteze în vreun fel cashflow-ul, ci dimpotrivă, acesta va fi fluid ca atare cât încasează efectiv atât cheltuiesc, nu trebuie să-și facă rezerve speciale pentru achitarea TVA cum se întâmplă acum.

Cum credeți că vă ajuta această măsură economia la nivel general?

Reglementarea face ca blocajul financiar la nivelul agenților economici să se reducă, să crească încasările la bugetul de stat din TVA, să reducă evaziunea fiscală, respectiv să creeze predictibilitate în mediul de afaceri românesc, atât de necesară pentru dezvoltarea acestuia în contextul crizei economice mondiale.

Legături:

 

 

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

COMENTARII

0 Comentarii pana in prezent

LASA UN COMENTARIU