RESPECT PRIN ÎNCREDERE SAU TEAMĂ?

AUTOR: // CATEGORIE: Opinii

Cum vrei să fii respectat printre partenerii tăi de afaceri, printre angajați, prieteni, familie, mediu social? Ca un dictator, o persoană ceimpune teamă în orice context, sau ca unul de-al lor, deschis la problemele personale, gata să depună efort suplimentar pentru a satisface nevoile celor din jur?

Se pune astfel problema dacă este mai bine să fii iubit decât temut, sau invers. Răspunsul este că ar trebui să fii și una și alta; dar întrucât este greu să împaci aceste două lucruri, spun că, atunci când unul din două trebuie să lipsească, este mult mai sigur pentru tine să fii temut decât iubit.” (Machiavelli – Principele)

Atât teama cât și încrederea sunt impulsuri naturale, care în anumite situații ne fac să avem reacții diferite. Se spune că teama este mai persistentă decât încrederea sau iubirea, dar totuși cine ar trebui să ne respecte din frică și cine din încredere?

Atunci când vrei să închei un nou parteneriat de afaceri, preferi ca asociatul tău să își dorească să lucreze cu tine din frica de a nu pierde ceva, sau pentru că este încrezător în abilitățile tale de antreprenoriat? Nu cred să fie un răspuns general valabil pentru niciuna dintre situații, căci fiecare acționează după propriul instinct.

Adevărat este faptul că orice om tinde să aibă încredere mai mare în ceea ce cunoaște deja, ceva familiar, în timp ce se teme de necunoscut, de noutate, până în momentul în care acest  „necunoscut” devine ceva comun.

După 27 de ani de închisoare, Nelson Mandela a reușit să revină la conducerea Africii de Sud abordând o strategie neobișnuită până atunci: a apelat la emoțiile oamenilor, devenind astfel unul dintre cei mai iubiți conducători ai lumii.

De partea cealaltă, marile imperii s-au construit pe baza temerilor, pe asuprire și manipulare. Deși vocea națiunii este ofensată de acest stil, orice individ admiră cu desăvârșire marile creații ale lumii și se întreabă cum este posibil așa ceva. Răspunsul îndeamnă puține persoane la o gândire aprofundată asupra acestui subiect, și din păcate, acesta este unul dintre multele motive ale stagnării unei relații; fie ea de afaceri, politică sau de prietenie.

Răspunsul întrebărilor de mai sus, cât și concluzia acestui scurt articol, mi-au fost oferite de curând de un bun prieten.

Astfel mi-am dat seama că este mai puțin important modul în care te faci respectat, sau mai bine spus, cum ai de gând să te impui în fața oamenilor, decât postura în care te afli. A-ți da seama de locul ce ți se cuvine și de importanța deciziilor ce urmează să le iei este un moment mult mai prețios decât abordarea în sine.

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

COMENTARII

0 Comentarii pana in prezent

LASA UN COMENTARIU